Om Livsplats Sverige – 
Den nationella arenan för förebyggande hälsa

Livsplats Sverige är ett årligt policyforum för de främsta nationella aktörerna inom det förebyggande hälsoområdet. Här möts politiker, representanter för kommuner, regioner och myndigheter, näringslivsaktörer och företagare, samt forskare, innovatörer och ideella organisationer med intresse för förebyggande insatser som kan stärka samhällsutvecklingen. Livsplats Sverige erbjuder en mötesplats där frågor om förebyggande hälsa och ohälsa, finansiering, ansvar samt konkreta insatser kan diskuteras. Mötesplatsen äger rum under 2 dagar och ger goda möjligheter till direktkontakt med andra ledande företrädare, myndigheter, förtag m fl.

På Livsplats Sverige är det högt i tak, och olika åsikter, perspektiv, analyser och förslag kan mötas på ett dynamiskt sätt. Här finns möjlighet för dig att lyfta era förslag och er syn på frågor om samhällsutveckling och hälsopolitik.

 

2018 öppnar Livsplats Sverige Hälsoriksdagen!

För valåret 2018 kommer Livsplats Sverige att ha ett nytt upplägg. Efter att ha lyssnat på alla våra deltagares synpunkter har vi beslutat oss för att erbjuda ett tydligare dialogmöte med politiken: Hälsoriksdagen 2018.

Det betyder att vi dels kommer vi att förlägga Livsplats Sverige till efter valet för att då kunna bjuda in de nya politiker som kommer att vara ansvariga beslutsfattare under den kommande mandatperioden. Dels kommer vi att i år hålla till i Stockholm.

Vi lämnar inte västkusten helt, utan har för avsikt att arrangera ett lokalt/regionalt forum för förebyggande hälsa i arbetslivet under hösten – hur får vi våra arbetsplatser friskare?

Vi återkommer inom kort med exakt datum, plats och program för arrangemangen.

 

Livsplats Sverige 2018

Var med och  sätt den hälsopolitiska agendan.

Anmäl ditt intresse här >>

Möjligheter att medverka

Som en viktig aktör med betydelse för utvecklingen av det hälsoförebyggande området är du varmt välkommen till Livsplats Sverige. Att komma och lyssna på några av de tyngsta beslutsfattarna och delta i de samtal som äger rum på Livsplats Sverige är ett bra tillfälle för dig och din organisation att knyta kontakt med andra aktörer och delta i byggandet av ett nytt stort samhällsprojekt: förebyggande hälsa som en del av hur Sverige tryggar sin välfärd.

Men Livsplats Sverige innebär också andra möjligheter för er att stärka ert nätverk, få fram ert budskap och skapa bättre förutsättningar för er att nå era mål.

Läs mer om det här>>

 

 

Tidigare

Livsplats Sverige 2017 i Varberg.

För tredje året i rad samlades landets ledande samhällsaktörer till Livsplats Sverige. Bland de medverkande fanns f d socialministern och partiledaren Göran Hägglund, Centerns vice ordf Anders W Jonsson (c), Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson (M), digitaliseringsnestorn Jan Gulliksen, nationella life sciencesamordnaren Anders Lönnberg och många fler.

I år fokuserade vi på förebyggande hälsoperspektiv inom fyra olika områden:
vårdens utmaningar – hälsa i arbetslivet – life science – digitaliseringen av hälsoområdet 

Liksom tidigare varvades tal, panelsamtal och workshops med temaseminarier och sociala nätverkstillfällen. Även i år fanns representanter för politiken, akademin, myndigheter, utredningar, näringslivet och idéburna organisationer med.  Program, medverkande och frågeställningar finner du på www.livsplatssverige.se/program. Bland delarrangörerna fanns En svensk klassiker, MSD, One Med, Min Doktor, VGR, RISE och KTH, m fl.

Nytt för i år var hälsoaktiviteter – efter första dagen erbjöds att prova på SUP, uppleva elcykeleffekten, uppleva spa, kurortsvandring eller bara promenad/löpning längs havet. Allt blandat med politiska utspel, samtal, hearings, rapportpresentationer och ministertal, forskare, experter och opinionsbildare. Se mer på www.livsplatssverige.se/program.
Titta gärna också på filmen från 2017.

 

På Livsplats Sverige 2016 deltog bl a folkhälso-, idrotts- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström; professor Agnes Wold; statliga utredaren Ilmar Reepalu; Cecilia Widegren (M); professor Lars Hultkrantz; Ann Carlsson, Apoteket AB; Ann-Sofi Sjöberg, TCO; Olof Hernell, EQT; Lars Stjernkvist (S); New Yorks hälsogeneral Gary Belkin; Charlotta Tönsgård, Min Doktor och många, många fler. Till det kom seminarier av Unionen, SKL, Apoteket, RISE, MSD, Kommunal, Riksidrottsförbundet med fler. Se mer om programmet 2016 här.
Titta gärna också på filmen från 2016.

På Livsplats Sverige 2015 deltog bl a folkhälso-, idrotts- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström, Elisabeth Svantesson (M), professor Johan Mackenbach, ordförande för kommissionen om jämlik hälsa Olle Lundberg, Katrine Marcal samt flera myndighetschefer, debattörer, företagare, näringslivs- och fackliga företrädare och andra nyckelpersoner. Se mer på om programmet 2015 här.
Titta gärna också på filmen från 2015.