Varberg inspirerar

Varberg är känd för sin underbara atmosfär och den fantastiska natur som om bringar hela kommunen. En skön atmosfär är inte bara en förutsättning för god turism och mångsidiga evenemang, det är också en fantastisk grund för ett kreativt klimat. I Varberg är entreprenörsandan stor och här finns möjligheten att hitta balans mellan arbete och vardag. Livskvalitet ger goda resultat på jobbet.

Mitt på västkusten, med drygt 60 000 invånare och med en befolkningstillväxt på ca 500 personer per år, är Varberg en av landets mest snabbväxande kommuner och bland landets mest populära kommuner att bo i. (Fokus undersökning).

Alltsedan Svartekällans vatten i Varberg förklarades hälsobringande år 1811 har människor kommit till staden för att rå om sig och må bra. Staden har varit Sveriges kurort i över 200 år och idag har vi flera unika och prisbelönta SPA-anläggningar. För det lokala näringslivet är hälsa och friskvård en mycket viktig del och här finns många olika entreprenörer, som hittat sina egna vägar.

Bland surfare runt om i Europa är Varberg känt för sina friska och surfvänliga vindar och de största entusiasterna kan ses ute på vattnet året runt. Även här finner vi många entreprenörer som en gång varit i Varberg på besök och surfat och sedan blivit ”fast”. Man har bosatt sig och startat företag inom branschen.

 

Varberg – Årets Stadskärna 2016

Förra året utnämndes Varberg till Årets Stadskärna.
Läs mer på varberg.se >>

 

 Varberg – bästa landsbygdskommun 2017

Varbergs kommun har för fjärde året i rad tagit hem guldmedaljen som Bästa landsbygdskommun i tidskriften Fokus kommunrankning ”Här är det bäst att bo”.
Läs mer på varberg.se>>

Spännande stadsutveckling i Varberg

Varbergs kommun står inför en spännande stadsomvandling. En ny hamn ska anläggas, Västkustbanan ska förläggas i tunnel under staden, och en ny stadsdel ska utvecklas – Västerport. Varbergs kommun står inför ett spännande stadsutvecklingsprojekt.  Västkustbanan ska förläggas i tunnel under staden, en ny hamn ska anläggas och stadsdelen Västerport ska utvecklas. För första gången på över hundra år kan staden kan växa mot havet.

Arbetet med att planera och anlägga stad, hamn, tågtunnel och station kommer att pågå under många år.

Unika möjligheter

Statens beslut att leda Västkustbanan i en tunnel under Varberg, och Varbergs kommuns beslut att flytta Industrihamnen, betyder tillsammans att:

 • Det byggs en ny, havsnära stadsdel som kommer få namnet Västerport. Här finns möjligheten att bygga en attraktiv och hållbar blandstad, där människor kan vistas, mötas och leva. I utvecklingen av Västerport är tillgänglighet, mångfald och öppenhet viktiga ledord.

 • Varberg får en ny, modern och effektiv hamn, Farehamnen, som ligger nordväst om den nuvarande hamnen.

 • Varberg kan behålla sin station i centrum där den kommer vara ett nav för både lokal, regional och nationell kollektivtrafik. Stationsområdet flyttar cirka 150 meter norrut.

 • Varberg blir en ännu attraktivare kommun när det blir lättare att pendla både till och från staden. Med dubbelspår och station i centrum blir det lättare för företag att attrahera kompetent arbetskraft. Samtidigt får invånare i kommunen tillgång till en större arbetsmarknad och fler utbildningsorter. Varberg kopplar upp sig mot omvärlden.
(text: varberg.se, Läs mer här >>)

 

Varberg – en superkommun

Varberg är en av Sveriges kommuner som växer snabbast i förhållande till sin folkmängd. Med anledning av detta bl a, har varit tidigare utsetts till ”superkommun” av tidningen Dagens Samhälle. Stadsutvecklingsprojektet ger unika möjligheter för Varberg att få en god och hållbar tillväxt, samtidigt som kommunen behåller allt det som gör att den redan idag har en sådan dragningskraft: det geografiska läget, närheten till havet, den levande stadskärnan, goda kommunikationer och en kreativ miljö i allt från kultur till företagande.