<< Tillbaka till program
21 Aug | 14.40 - 15.40 (denna programpunkt har redan varit)

Utrota HPV – tar Sverige matchen?

Temaseminarium 1 A:

Fyra av fem kommer någon gång att utsättas för HPV-virus, den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen. Viruset ligger bakom cancer, cellförändringar och kondylom hos både kvinnor och män. Därför är det allvarligt att den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att allt färre flickor vaccineras. Inkluderar vi även pojkar i vaccinationsprogrammet framöver kan vi hindra smittspridning, skydda de ovaccinerade och på sikt utrota HPV i Sverige.

Vi har möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd. Kommer Sverige att göra det som behövs?

Medverkar: Christer Borgfeldt, docent, obstetrik & gynekologi, Lunds universitet – presentation om HPV, det hälsoekonomiska perspektivet inklusive perspektiv på kostnader för screening, vaccination av både flickor och pojkar, samt HPV-självtestets säkerhet och möjligheter. 

Samtal med landstings- och regionpolitiker om de olika alternativen för HPV-vaccination framöver och generellt att ”ta matchen mot HPV” (inklusive screening). Vad är acceptabelt? Vad är inte acceptabelt? 

Mats Eriksson (M, Region Halland), Ulrika Heindorff (M, Region Skåne), Håkan Jörnehed (V, Stockholms Läns Landsting), Margaretha Åkerberg (KD, Stockholms Läns Landsting) 

Moderator är journalisten, programledaren och rådgivaren Emanuel Karlsten

Arr: MSD

 

Ett av tre parallella temaseminarer.